Inledningsvis vill jag påpeka det uppenbara att upplevelsen av vad som är vad och vad som är rätt eller fel är helt och hållet upp till lyssnaren. Jag för endast fram mina åsikter.

Jag möter ofta resonemang som att i en studio spelar man in musik och i hemmet lyssnar man på den färdigproducerade musik. Enligt detta resonemang är det skillnad på vad högtalaren skall återge. Studiomiljö klassas som närfältslyssning och analytisk återgivning prioriteras. I hemmiljö värderas uttryck som njutbarhet, musikalisk återgivning, värme etc.
Min tolkning av vad som ligger bakom dessa resonemang är att högtalare med överdriven diskant där många detaljer plockas fram sätts i facket analytiska. Medan högtalare med en mjuk och varm återgivning anses musikaliska. Min korta summering av dessa två alternativ är att båda alternativen av högtalare är bristfälligt konstruerade, icke linjära. En överdriven diskant blir snabbt outhärdlig att lyssna på och vill man filtrera ljudet för att göra det mer behagligt så varför inte prova sig fram med olika filtar över högtalaren? Låter säkert som ett dumt förslag med filtar men det är i alla fall betydligt billigare än att ständigt byta elektronik, kablage och kämpa med rumsakustiken. Därmed inte sagt att även dessa faktorer har en viktig funktion och påverkan men de kan inte väga upp en bristfälligt konstruerad högtalare.

Hos Martin Eia-Revheim

I min begreppsvärld är en röst alltid en röst och ett instrument alltid ett instrument. Jag undviker att sjunga och spela gitarr offentligt men om jag skulle haft den förmågan så är det givet att jag skulle vilja höra mig själv och min gitarr exakt på det sätt som ”vi” faktiskt låter eller på det sätt jag valt att mixa mitt ljud i studion. Det är för mig lika främmande att ett hifi-system skall lägga till, släta över, ta bort osv. som att ljudfilen spelas upp i fel hastighet. All påverkan av ljudet är enligt mig en icke önskad förvrängning.

Hur vet man då hur det lät i studion? – Det kan vi sällan med exakthet veta såvida man inte själv var med vid inspelningen. Min erfarenhet är att man som tumregel kan lyssna efter naturlighet. Olika flyglar låter olika men de flesta av oss kan höra om ljudet är förvrängt. Röster, instrument, ljudbild, och kanske ett ännu mer abstrakt begrepp, känsla och närvaro, återges alltid bättre i högtalare med hög upplösning.

Detta var väldigt kort om ett stort ämne. Är du intresserad av detta ämne eller en provlyssning så kontakta mig gärna. Provlyssning kan ordnas vid ett flertal orter i Sverige och Norge eller kanske t o m hemma hos dig.

Intelligents Sounds strävan är att konstruera helt neutrala, linjära högtalare utan distorsion och som återger det som spelats in så identiskt som möjligt. Därmed lämpar sig våra högtalare alldeles förträffligt i både studio- och hemmiljö. Just listen!

Petter och Martin i glatt samspråk