De flesta, åtminstone vi som lagt tonåren bakom oss, känner till uttrycket ”spisa skivor” Ordet spisa har två betydelser. Ålderdomligt – att äta och vardagligt – koncentrerat lyssna. Låt mig nu dela några tankar kring jämförelsen att smaka mat och att lyssna på ljud.

En balanserad måltid tillfredsställer våra sinnen som syn, lukt och smak. Vad som behagar oss varierar mellan olika människor men även vår individuella upplevelse kan variera från tid till annan. En mästerlig kock tillreder råvarorna så att deras naturliga smak framhävs. Grönsaker skall smaka grönsaker, frukt skall smaka frukt. Om vi har möjlighet så väljer vi det vi tycker om och det är som regel det som är bäst balanserat och välsmakande. En för- eller efterrätt kan vara fantastiskt god i små mängder. En bit fin belgisk choklad är himmelskt gott men man äter det ogärna som en hel måltid. Sötman blir helt enkelt för mycket. Balansen i chokladen är ojämn, sötman blir fort påträngande. Chokladen upplevs endast som himmelsk i en liten dos.
En så kallad tung maträtt, som en rejäl bit kött, blir också fel om den inte balanseras upp med ett passande tillbehör.

Låt oss nu tänka på ljudet ur en högtalare där vi lite förenklat delar ljudet i tre delar. Diskant, mellanregister och bas. Diskanten kan liknas vid sötman. En kort stund kan en överdriven diskant upplevas imponerande men likt för mycket sötma så blir det fort för mycket – obalans.

Balansfel får vi även om andra delar tar för stor plats i ljudet. En kraftig bas är en vanlig imponeringsfaktor vid provlyssning men efter en stunds lyssnande så upplever vi obalansen i ljudet. Vi tröttnar på att lyssna eller kan till och med få huvudvärk.

I ett väl balanserat ljud sticker inget ut och inget hålls tillbaka. Alla ingredienser i ljudet, precis som i den goda maten, upplevs naturligt.

Balansen i ljudet är det vi på Intelligent Sound ger vår högsta prioritering. Främst tack vare vår teknik i delningsfiltren tycker vi att vi funnit den naturliga balansen i ljudet. Våra högtalare ger dig återgivning som ligger ytterst nära källan. Just listen! och fortsätt spisa.

”Intelligent Sound startsida”