Jag har fyllt 60 år i år. Det är visserligen mer än ett halvår sedan, men ändå. Hurra! Jag tog en paus i solen, rullade ut ett par större mobila högtalare, två basar och en topp per sida. Lade mig på gräsmattan utanför butikslokalen och lyssnade på musik på hög ljudnivå. 9000W. Deep Purple Live in Japan. Tankarna for tillbaka i tiden och jag reflekterade över mina erfarenheter av allsköns HiFi som jag kommit i kontakt med eller ägt under åren.

Det är alltid spännande med ljud, jag lyssnar på så mycket jag kommer över och bildar mig gärna min egen uppfattning om vad jag tycker om olika konstruktioner. Efter att ha varit med ett tag har jag sett många trender komma och gå. Tänk att en del moden kan komma att bli som absoluta måsten inom HiFi, närmast otänkbara att inte följa, för att ändå klinga ut som smått obetydliga efter ett tag. Tänkvärt.

En person i Norge kom över ett par av våra högtalare på begagnatmarknaden nu under sommaren. Han ringde till mig och berömde högtalarna på många sätt för kvalitéer som han hade upptäckt, men ett problem undrade han om jag kunde hjälpa honom med att lösa. Sweet spoten var mycket diffus. Han saknade sin sweet spot som han haft under hela sin hifi-tid. Vi fick ett bra samtal omkring detta högtalarfenomen.

För mig är det av yttersta vikt att ljudbilden är trovärdig från mer än bara en punkt. Dimensioner på instrument och röster bör återges så realistiska som möjligt från mer än bara en punkt. Detta motto, med flera, har varit drivande i utvecklingen av Intelligent Sounds högtalare. Med åren som gått har det funnits mindre och mindre utrymme för att acceptera sanningar utan att först pröva dem, och vi prövar dem hårt.

Läs gärna mer om sweet spot under vår sida ”Vi anser…”