Min ljudresa

Mitt första medvetna musikintresse började i sexårsåldern då jag upptäckte all fantastisk musik som spelades på radion. När jag blev några år äldre fick jag av föräldrarna en kassettbandspelare som revolutionerade mitt lyssnande då jag kunde spela in musik från radio och skivor. Med tiden har jag upptäckt och upptäcker ofantligt mycket spännande musik. Idag har jag en stor förkärlek för jazz, klassiskt, reggae, soul/r&b, hip-hop, fado, flamenco, väst- och sydafrikansk musik, arabisk musik, rock och pop – och nya upptäckter av genrer och artister görs hela tiden.

När jag var tolv tjänade jag ihop lite pengar och köpte mitt första kassettdäck, som följdes av receiver, högtalare och skivspelare. Det var då jag insåg att bra musik blir ännu bättre med bra ljudåtergivning – oavsett om den är inspelad eller avnjuts live. Min utrustning var vid detta tillfälle ganska medioker, och så även min budget. Jag har genom åren bytt ut olika delar och de största skiftena har gjorts då jag satsat på en bra pick-up eller bra högtalare. 2006 gjorde jag en investering i den anläggning jag har idag med CD-spelare, för- och effektförstärkare från Ayre och ett par elektrostat-högtalare från Martin Logan. Jag kompletterade detta med en vinylspelare från Elac och pick-up från Lyra. Det låter fantastiskt på många sätt och vis, men jag har brottats med ett lite väl hårt ljud och att basen lätt blir för dominant även om jag förstås kan justerar det via högtalarnas inställningsmöjligheter. Högtalarna ska låta som bäst då de är 70 cm från väggen, men jag vill inte göra om lägenhetens vardagsrum till bara ett lyssnings-rum.

Ljudbilden jag söker ska vara detaljrik, ofärgad, balanserad, ha djup och inte vara vare sig hård eller mjuk. Då ljudbilden inte uppfyller detta så ska det vara hänförligt inspelningen och inte anläggningen i sig.

För några år sedan tog en god vän med mig till Intelligent Sound, där jag fick möjlighet att lyssna på högtalarutbudet. Efter några minuter, där och då bestämde jag mig för att mina nästa högtalare blir ett par Intelligent Sound. Nu har jag gjort slag i saken och bytt ut mina Martin Logan till ett par från Intelligent Sound, och så även mina Sonus Faber som jag har på lantstället. Jag har även bytt ut högtalar- och signalkablar till Intelligent Sounds dito.

Skillnaden är högst märkbar. Ljudet är välbalanserat i de olika registren, det låter ofärgat, allt som ska vara med där finns där, hårdheten i ljudet som jag upplevde tidigare har försvunnit. Andra påtagliga skillnader är att detaljerna även hörs vid väldigt låga volymer, närvarokänsla har ökat och jag har inte längre problem med en dominant bas, utan den som finns där är kraftfull och tar inte över. Mina Martin Logans krävde att jag satt exakt i den sedvanliga lyssnings-triangeln, vilket jag inte alls behöver på samma sätt idag. Dessutom fungerar högtalarna att stå intill väggar och i hörn, utan att det blir en förstörd ljudbild. Jag har lyssnat på många och avsevärt dyrare högtalare genom årens lopp, men har inte hört några som matchar dessa i välljud och relativ prisvärdhet. Jag hoppas att fler får möjlighet att njuta av dessa högtalare.

Niclas Karlsson, Stockholm juli 2022