Jag är van att umgås med seende men de flesta seende är inte vana att umgås med en som inte ser. Jag har förstått att många som står inför att träffa en blind person ibland blir lite nervös och rädd för att göra fel eller säga fel saker. Är man rädd och spänd för att säga fel så är sannolikheten mycket stor att det blir fel.

Synen är det sinne som ger de flesta människor klart flest intryck. Därför finns det oändligt med uttryck i vårt språk där vi refererar just till att se. Några exempel:

 • Vi får se
 • Se där
 • Varsågod och se dig omkring
 • Titta, så fint det är här
 • Se dig för

Reagerar då jag som blind på dessa ”se” uttryck? Svaret är ja men reaktionen är positiv för då tänker jag att du inte fokuserar på min blindhet utan är naturlig.

En liten historia: För några år sedan höll jag på att montera elkablar på en lampa i vår hall. Jag hade kontrollerat att spänningen var frånslagen via brytaren. Medan jag stod och skruvade ihop sockeln så kom min kära fru, även hon använder seendes uttryck, och utbrister spontant ”står du här i mörkret?”

Jag reagerade inte på hennes uttryck men jag reagerade på att hon tryckte på strömbrytaren vilket gav mig en ordentlig stöt. Effekten av hennes iver att tända ljuset genom att slå av och på brytaren ett flertal gånger kändes i mig i många timmar därefter.

Även jag använder uttryck som ”jag tittar på det” utan att bokstavligt mena just att titta. Uttryck som är oerhört vanliga är att människor jag möter, i all välmening:

 • förklarar var strömbrytaren till ljuset på toaletten sitter
 • frågar vad jag tycker om deras nya tavla
 • frågar om jag gillar färgen på deras klädesplagg
 • jag vinkade till dig, varför vinkade du inte tillbaka?
 • Såg du tv nyheterna igår?

Det har hänt att kunder ringt och varit besvikna att jag inte var i vår lokal trots att de bokat tid för lyssning en kväll. Oförstående begriper jag inte vad de menar, så kommer det fram att eftersom det var släckt i lokalen så utgick de från att ingen var där. Helt naturlig reaktion men jag visste inte att ljuset inte lös.

Till slut vill jag ge några råd när du möter en blind:

 • Agera precis som du alltid gör
 • Var inte rädd för att använda ”se” uttryck
 • Försök inte beskriva allt du ser omkring dig om du inte blir ombedd såvida det inte är risk för fara
 • Utgå från att den som är blind ber om hjälp med det som behövs
 • Känn av situationen innan du pressar den blinde att för tremiljontegången förklara hur det är att vara blind.

Låt mig nu se om det är något jag förbisett……..nä, detta var det jag hade på näthinnan för denna gång

Vi ses!