Jag reflekterar lite över intresset/inställning till ljud. Skillnaden i medvetenhet mellan intresserade och ointresserade är markant men betyder det att inte alla uppskattar bra ljud? Vad är bra ljud? Definitionen av bra ljud kan diskuteras i evigheter och upplevelsen är individuell, det är just detta som gör arbetet med ljud så intressant.
Jag är inte seende men jag hör sällan om en debatt eller diskussion på forum där diskussionen handlar om beskrivning av färger. Jag förstår att det finns enorm variation även i intrycket av olika färgers nyanser. Blått är inte bara blått utan skiftar från mörkt till ljust etc. Det den ena beskriver som ljusblått är för någon annan bara blått. Liksom våra öron uppfattar ljud olika så finns det en variation hur ögon uppfattar vad de ser.
Vilket är då rätt?
Ett vanligt svar på den frågan i ljudsammanhang är: ”källan är rätt”. Men vår upplevelse skiljer sig även om vi står precis framför källan. Jag kan uppskatta en ljus spröd kvinnoröst som fantastisk len och vacker medan en annan person tycker rösten skär i öronen. Vår upplevelse av ljud påverkas av våra örons förmåga att uppfatta och hjärnans sätt att tolka ljudet.
Vår förmåga att höra är individuell och kan endast till viss del tränas upp. Vi har en individuell hörselkurva som med ålder och/eller hörselskada avviker från normalkurvan. Det är inte ovanligt i samband med hälsoundersökningar att även hörseln testas. Nästa gång du gör ett hörseltest så be att få en utskrift av din hörselkurva. Hörselkurvan visas som ett diagram med frekvens i Hertz på ena axeln och decibel på den andra axeln. Är du extra ljudintresserad så kan du fundera på hur din hörselkurva påverkar din ljudupplevelse från t ex olika högtalare.
Oavsett om du är extra intresserad av ljud eller inte så rekommenderar jag starkt att du är rädd om din hörsel. Som icke seende är min hörsel extra viktig för mig och jag kan inte nog påpeka hur viktigt det är för alla att undvika skadliga ljudnivåer eller använda lämpligt hörselskydd vid fara för skadligt ljud.
Vi hörs!