I torsdags åkte jag och Rigmor till det vackra landet i väster, Norge. Väg 70 genom Falun, Mora, Idre och vidare in i Norge. Strax efter gränsen kom vi till Isterforsen. Isterforsen kommer från en liten sjö i anknytning till den större sjön Femund. Ni känner säkert till att vi norrmän är mycket stolta över alla våra rejäla forsar. Till dessa breddgrader har inte sommarens turister kommit än och det är glest mellan de få bilarna på vägen. Tystnaden är nästan öronbedövande. Det är konstigt att det är så tyst samtidigt som det är massor av ljud i luften.

Jag hoppas ni kan ta del av och njuta av ljudet från rinnande vatten i vad jag skulle kunna karakterisera som ett vassdrag.

Vår färd gick vidare mot Trondheim som är både mina och Rigmors hemtrakter. Vi önskar att fler turister kunde upptäcka denna vackra del av Norge. Det är fantastiskt att komma till en fridfull plats där både själen och hörseln får vila. En miljö som detta inbjuder till kreativ aktivitet.

Såhär ser det ut här på stranden av Trondheimsfjorden. Se hur lugnt och fint det är här och i vilken härlig miljö jag ibland får arbeta i.

Petter vid vattnet

Petter vid vattnet

Efter några dagar kombinerade med arbete och umgänge med goda vänner samt släkt var det då dags att åka hem mot Kungsängen igen. Som icke seende kan jag inte njuta av utsikten från bilen på samma sätt som seende. Ibland passar jag då på att ta fram datorn och skriver med inbyggd talsyntes (voiceover) samtidigt som Rigmor kör bilen. Vad jag inte behöver se för att märka från vägen är alla tjälskott som är ett återkommande problem varje år. Ni som åkt bil i Norge och då inte bara i och runt Oslo vet att det norska vägnätet, generellt sett, inte håller samma klass som i Sverige. Vi färdades länge på en 90-väg men kunde sällan köra över 60 km/h. Rigmor fick hela tiden parera för att undvika de värsta guppen och ibland var det krypfart som gällde.

Vi har åkt den här vägen flera gånger tidigare och ett efterlängtat stopp på vägen hem är en trevlig pizzeria vi kommit att tycka mycket om. Eftersom detta inte varken är radio eller tv inbillar jag mig att reklam är tillåtet.

Petter vid kiosken

Petter vid kiosken

Efter en god pizza stod vi oss hela vägen hem. Rigmor är en utmärkt förare och jag fick arbetat lite vilket bland annat blev denna lilla reseskildring du just har läst. Det ligger en del i det gamla talesättet: Borta bra men hemma bäst. Nu ser vi fram mot en ny härlig vecka med strålande sol och värme. Sköna Maj, välkommen.