Idag nåddes mina öron av ljudet från höstens första bil med dubbdäck. De knastrade friskt på asfalten. Samma ljud uppmärksammar jag på försommaren när några bilister har glömt byta till sommardäck. Hösten är sedan en tid över oss träden har släppt merparten av sina blad. Ljudet från vägen förbi vår lokal upplevs starkare nu än under sommaren när träden är smyckade i sommarskrud. Tidiga morgnar luktar det nu av frost i luften. Rigmor har börjat mata fåglarna med frön. Fröhuset hänger mellan ett par träd utanför vår bostad.

Under träden ligger grannens katt och spanar in småfåglarna. Den gör spänstiga utfall men lyckas inte fånga någon, åtminstone inte vad vi har noterat. Fåglarnas yviga flaxande vid måltiden gör att en betydande mängd frön ramlar ned från matplatsen. Instinkten driver dem ned på marken för att äta upp allt. i denna för dem farliga situation verkar det ändå som de har full koll på var katten befinner sig och vilka avsikter den har. När katten gör sina utfall för att få sig en bit fågel undflyr fåglarna i sista sekund. Katten tittar på sina tassar, slickar sig om munnen och måste konstatera att fågeln klarade sig.

Vid vår lokal som ligger i ett industriområde, är det ett annat ljud som smyger igång så här års. Det är det kraftiga ljudet från mycket stora smällare. Ett eller ett par pang, och tystnad igen. Sedan kan det gå veckor till nästa pang. Det ljudet påminner också om att senhösten är här.